De Leede

In tuindorp Vreewijk  werden regelmatig openlucht concerten gegeven op de Brink.
In Januari 1925 richt het bestuur van de vereniging “Het Zuider Tuindorp” een adres aan de Raad van Rotterdam dat het zeer wenselijk zou zijn over te gaan tot de bouw van een muziektent op Vreewijk. Deze tent zou moeten opgetrokken in zeer eenvoudige stijl om kosten te besparen en in overeenstemming met de omgeving. De best in aanmerking komende plaats zou het verbrede grasgazon aande Leede zijn ( Voorwaarts 29-01-1925 ).

Lede-Muziek-Tent

In mei komt een afwijzend preadvies op het adres dat echter niet wordt aangenomen. ( Voorwaarts 08-05-1925 ). In 10-06-1926 bericht de tribune dat de pogingen om een muziektent te verkrijgen zijn afgestuit op door het gemeentebestuur gestelde voorwaarden en dat  door de vereeniging Het Zuider Tuindorp thans inteken-lijsten worden rondgestuurd, om door middel van particuliere giften tot het gewenste resultaat te komen.

Op de één of andere manier is de tent er toch snel gekomen en verschijnt er een bericht in Voorwaarts 27-08-1926 dat de vereeniging “Het Zuider Tuindorp” zaterdag een concert zal geven in de muziektent aan de Leede, hoek Groene Zoom.
Het lijkt er op dat die er  toch van gemeentewege is geplaatst, gezien de berichten in November 1926 over een ontzettende lelijke muziektent op het mooiste plekje van Vreewijk en een antwoord van wethouder De Jong dat het Zuidertuindorp accoord ging met de plaatsing aan de Leede. Het zou een voorlopige zijn. ( o.a. Rotterdamsch nieuwsblad 24-11 1926 )

1934
MtLeede1924familiealbumSnijder
Bron: Familiealbum Snijder gedateerd 1924 maar toen was de tent er nog niet.

Ondanks dat de tent er wat onoogelijk uitzag kwamen er toch gerenommeerde orkesten spelen zoals het Rotterdamsch Philharmonisch .

Dat  de concerten in goede aarde vielen mag hieruit blijken:

RN-19290930-21MTLeede

Van Dick Venema kreeg ik een e-mail met onderstaande prent van A.J. Cornelis
en hoe de tent aan zijn eind is gekomen:

Toevallig sprak ik een meneer een dag nadat het beeld van Jos Brink was onthuld. Hij had vroeger vlakbij gewoond. Samen met zijn vader hadden ze hout van de muziektent gesloopt ( red. tijdens de hongerwinter 1944-1945 ) en ook de houten banken die erom heen stonden. Zeer begrijpelijk dat het in kachels terecht kwam…

Met vriendelijke groet,

Marian Groeneweg

Tot die tijd werden er nog steeds concerten gegeven in de tent.

Leede tekening 1941b
1941 Met dank aan Dick Venema

Aanvullingen, beeldmateriaal, verbeteringen en suggesties zijn zeer welkom.

Reacties gaarne naar : mtrbb@telfort.nl   of plaats een reactie hieronder.

Visits793

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *