Grotekerkplein / Stadspodium

Het Stadspodium op het Grotekerkplein is meer dan een muziektent. Het woord zegt het al, het is een podium voor allerlei activiteiten. Uiteraard muziek maar ook dans en dichtkunst bijvoorbeeld.

Stadspodium2

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van  Rotary-International namen de Rotterdamse afdelingen het initiatief een cadeau te schenken aan Rotterdam en de Rotterdammers( Rotary Rotterdam is opgericht in 1925  dus die bestond toen zo’n 80 jaar).
Na een ontwerpwedstrijd heeft Atelier Kempe Thill het opvallende podium gerealiseerd. De steun van vooral de Gemeente Rotterdam en van tal van fondsen was onontbeerlijk om alle plannen te verwezenlijken.
Het podium is uniek door de grote betonnen overspanning van 40 meter. Het podium is 30 meter breed, 5 meter diep en 5 meter hoog.
Het gebouw is zeer compact en heeft een tweetal volumes met diverse voorzieningen zoals, sanitair, verlichting, elektriciteitsinstallaties en schermen op rails. Deze schermen kunnen voor en achter het vrije deel van het podium worden geschoven, zodat een gesloten podium kan worden gecreëerd.

Bron: Heijmans beton en waterbouw

Hoofdaanemer was JP van Eesteren, die het geheel binnen vijf maanden opleverde.

Stadspodiumbouwk

De officiële opening was 21 juni 2009 door Wethouder Lucas Bolsius. Hij deed dat door af te zeilen vanaf de Hofdameflat richting podium. Hij kwam pardoes in het water terecht. Optredens waren er van  Circus Rotjeknor,het jeugdtheater Hofplein met de musical Assepoester, stadsdichter Jana Beranova  met jazztrompettist Eric Vloeimans en Music Matters Talents  zangeres Tibisai, rapper/beatboxer G-no en zangeres Lana de Kievit  begeleid op gitaar door Rory de Kievit. Kosmopolis sloot af met een mix van Turkse en Indiase muziek,een optreden verwijzend naar Rotterdam als wereldstad.

Wethouder Bolsius wees erop dat het hele proces van totstandkoming van het podium 6 jaar heeft geduurd.

Bronnen: De Stadsruit Juli 2009, Jaarverslag Music Matters.

15072613Stadspodium_Rotterdam
De meest trouwe toeschouwer Erasmus
SPTB
Niet alleen óp maar ook ervoor lekker dansen, bijvoorbeeld de tango.
rotterdamzingt2
Weet niet of dat vroeger gebeurde maar nu wel, massaal meezingen

Aanvullingen,  verbeteringen en suggesties zijn zeer welkom.

Reacties gaarne naar : mtrbb@telfort.nl   of plaats een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *