Doelentuin

De koepel heeft er gestaan van 1814 tot 14 mei 1940 en is daarmee de oudst mij bekende en de langst bestaande of bestaand  hebbende tot nu toe. In 1811 was er een Request aan de maire van Rotterdam van W. H. Dreesens, kastelein in de Stadsdoelen (St. Jorisdoele(n)) , om aldaar een Conversatiesociëteit te mogen oprichten.

Doelenkaart

Klaarblijkelijk is dat toegekend en volgens http://www.societeitharmonie-rotterdam.nl werd  het koffiehuis reeds in 1811 en de koepel vervolgens in 1814 gebouwd.

Op 1 april 1826 werd de sociëteit Harmonie opgericht in de voormalige Sint Jorisdoele aan de Coolsingel. De oprichters waren trouwe bezoekers aan het in de Jorisdoele gelegen koffiehuis. Hieraan ontleent de sociëteit ook haar bijnaam “Doelenclub”.

Op de Lange  Warande ( die in de buurt lag van de huidige Warande) bij de de Sociëteit Gezelligheid stond een bijna identieke tent ( zie verder Diversen)

Onderstaande aquarel, evenals die van de Lange Warande. van D. Moens, van de tent in de Doelentuin  wordt door het SA gedateerd op 1/1/1798-31/12/1802 .

Stadsarchief Rotterdam

En dat is onjuist daar deze op die plek er pas stond in 1814.

Doelentuin1b Doelentuin2b

Liedertafel Rotte’s Mannenkoor

De viering van het 50 jarig bestaan op 5 april 1904.

Zangvereniging Amphion 1897

Zoals te zien is,  zit er verschil in de bovenkant van de tent tussen die van de prenten en die van de foto. Mogelijk is dit gebeurd na de oprichting van de sociëteit Harmonie.

Rotterdamse Postharmonie 1920

Tijdens een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in 1926.

Doelentuin 1932

Veel beeldmateriaal en gegevens zijn verloren gegaan tijdens het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940, wat tevens het einde betekende van deze koepel.

Bep van Klaveren
Stadsarchief Rotterdam

Precies een jaar eerder bokste Bep van Klaveren er nog tegen Al Baker een partij, die hij nipt won. Overigens heeft hij wel vaker in de Doelen of de Doelentuin gebokst.

Bron: Boxrec.Com

Aanvullingen, beeldmateriaal, verbeteringen en suggesties zijn zeer welkom.

Reacties naar: mtrbb@telfort.nl   of plaats een reactie hieronder.

Eén gedachte over “Doelentuin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *