Stadhuisplein

Volgens een uitspraak van Van Nus in Het vrije volk van 04-08-1971  heeft er eerder een muziektent gestaan:

“De C 70-feestjes concentreren zich op twee punten van de stad: het Lijnbaanplein’ en het nieuwe Weena. Op het Weena komt de muziektent te staan die van het Stadhuisplein verbannen werd door de winkeliers daar.”

Dat was deze waarschijnlijk, de verrijdbare:

Stadhuisplein 1971(bewerkt). Ary Groeneveld

November 1979 werd met de aanvang van de bouw van een vaste tent begonnen.

HVV 22-11-79
Het vrije volk 22-11-1979

Zoals wellicht bekend is, is het geven van bijnamen Rotterdammers eigen:

HVV14-12-1979
Het vrije volk 14-12-1979

Op 24-04-1980 Vond de overdracht plaats van de muziektent, die daar geplaatst was op initiatief  van de Stichting Promotie Stadhuisplein.  Burgemeester André van der Louw blaast een partijtje mee.

Stadhuisplein Rjb1981 24april1980
Rotterdams jaarboekje

Stadhuisplein MT 1981

Ik weet niet meer waar ik onderstaande foto ooit gevonden heb maar ik meen me te herinneren dat de rij er stond voor de inschrijving van de elfstedentocht van 1986 bij het VVV kantoor.

Stadhuisplein MT 1985

Het vrije volk van 24-08-1988 meldt dan:

“Muziektent Stadhuisplein verdwijnt na tien jaar
ROTTERDAM — De muziektent op het Stadhuisplein verdwijnt. De gemeente vindt de tent een ‘onding’ dat nauwelijks gebruikt wordt en dat alleen maar in de weg staat. De tent staat bovendien vlak voor de deur van het pand waarin tot dit voorjaar de VVV huisde. In dit pand komt binnenkort een horecabedrijf en de toekomstige uitbater daarvan heeft sloop van de tent geëist omdat hij anders geen terras kan maken. De Stichting Promotie Stadhuisplein schonk de muziektent in 1978 aan de gemeente. Na tien jaar liep de overeenkomst over het opstalrecht voor de tent af. De Stichting wenste dit  recht niet meer te verlengen. Pogingen van de gemeente om de tent elders in de stad een plaatsje te geven liepen aanvankelijk op niets uit omdat niemand er belangstelling voor heeft. De gemeen* vond 700 gulden per jaar voor opslag van de tent te duur en had daarom  tot sloop besloten. Op het laatste moment heeft de deelgemeente Hoek van Holland echter laten weten de tent eventueel over te willen nemen. Besprekingen daarover zijn nog gaande. Mislukken die, dan wordt de tent alsnog afgedankt en in stukken gezaagd.”

Voor zover ik nu weet is de tent niet naar Hoek van Holland gegaan.

Aanvullingen, beeldmateriaal, verbeteringen en suggesties zijn zeer welkom.

Reacties gaarne naar : mtrbb@telfort.nl   of plaats een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *