Naam die de volksmond heeft gegeven aan het pleinvormige gedeelte van de Lijnbaan bij de poort van het voormalige Coolsingelziekenhuis. Hier lag vroeger de tuin van het ziekenhuis
In de zomer van 1972 werd er op het lijnbaanplein een muziektent opgericht. Deze zou er gedurende de zomermaanden blijven staan. Uit krantenberichten blijkt dat er een tent gestaan heeft t/m 1981. Blijkbaar stond ie er op een gegeven moment het hele jaar door gezien een modeshow in de tent op 10-11-1981. Dit was tevens voor het laatst dat er over een tent aldaar is bericht.
Maar een jaar eerder stond hij al eens op het Stadhuisplein (zie daar).
Elders in de stad:
Het Vrije Volk 21-07-1954 : EEN RIJDENDE MUZIEKTENT zal de nieuwste aanwinst zijn voor het Rotterdamse amateur-muziekleven, wanneer de raad tenminste accoord gaat met het voorstel van B. en W. Deze muziektent gaat f 10.000 kosten, maat het is een dermate ingenieus uitgedacht geheel, dat het zeker dit bedrag waard is.
De 38 Rotterdamse muziekkorpsen zitten in ieder geval met smart op deze rijdende muziektent te wachten, want thans zijn in de gehele stad slechts drie goede gelegenheden om openluchtconcerten te geven. En dat is veel te weinig om te kunnen voorzien in de behoefte.
Deze achterstand dateert reeds van de oorlogsjaren. De tenten, die er voor ’40 waren zijn óf vernield, óf verouderd, óf zij staan op plaatsen, waar het verkeer vlak langs raast en de situatie zeer ongunstig is om een mooi concert te geven. De kosten voor het bouwen van nieuwe, vaste tenten zijn schrikbarend hoog geworden, zodat men al sinds lange tijd naar andere mogelijkheden uitziet. Nu heeft Rotterdam wel een transportabele tent, maar dat is een bakbeest, waarvan vervoers- en opzetkosten iedere keer ƒ 500,— bedragen. Het behoeft geen betoog, dat dit voor één openluchtconcert een veel te groot bedrag is. Dus zon men op andere middelen. Het is gevonden in de rijdende muziektent.
Deze is gebouwd op een permanent onderstel, waarvoor slechts een truck gespannen hoeft te worden om het geval precies daar te brengen waar men het hebben wil. Met twee man, behalve de chauffeur, is de tent in enkele uren te ontvouwen en op te zetten en na afloop van het concert weer af te breken.
De tent heeft een oppervlakte van 8 bij 8 meter en dat is genoeg om het grootste Rotterdamse muziekkorps te laten „zitten”. Een klankbord behoort ook bij de outillage van deze tent, die keurig opgevouwen niet de indruk geeft al deze uitgebreide mogelijkheden in zich te hebben.
Deze rijdende muziektent zal vooral van betekenis zijn voor de randgemeenten, die er eigenijk heel slecht voor staan als een een openluchtconcert gegeven moet worden. In Hoogvliet, noch in IJsselmonde, Schiebroek, Hillegersberg, Kralingscheveer, Tuindorp zijn muziektenten aanwezig. In Overschie is de situatie zeer onbevredigend.
Deze tenten, in de afmetingen 6×6, 7×7 en 8×8 meter, werden gemaakt door Spijkstaal uit Spijkenisse, die voor het verrijdbare onderstel zorgde en wagenmaker Henk Koornneef, bedenker en maker van de houten vloer en opbouw van de tent, van 1950 t/m 1963 ( Bronnen: J.J. de Korte en Oudheidkamer Spijkenisse )
Aanvullingen, beeldmateriaal, verbeteringen en suggesties zijn zeer welkom.
Reacties gaarne naar : mtrbb@telfort.nl of plaats een reactie hieronder.